Nasz drugi dom, nasz wspólny dom!

Rozpoczęliśmy nowy projekt, który ma na celu sfinansowanie remontu w szkolnym internacie przy Kolegium św. Stanisława Kostki, którego celem jest zwiększenie środków ochrony życia i zdrowia naszych podopiecznych.
Podstawowym celem jest dostosowanie pokojów, które będą mogły pełnić funkcję izolatoriów na wypadek choroby, któregoś z uczniów. Są to konieczne inwestycje, związane z dostosowaniem pomieszczeń do wymogów sanitarnych w związku z przeciwdziałaniem rozprzestrzeniania Covid-19.  W zagospodarowaniu kolejnego, najwyższego piętra internatu, uwzględniono również pomieszczenia do nauki dla uczniów. Koszt inwestycji (pokojów, łazienek, sal) szacujemy na kwotę 275 000 zł. Bardzo prosimy o wsparcie tego dzieła, jak również o udostępnianie dalej naszej wiadomości. Za każdy dar serca będziemy bardzo wdzięczni.

Nasz internat jest wyjątkowy uczniowie spędzają w nim 250 dni w ciągu roku w tym często ferie i święta. W przeciwieństwie do zwykłych internatów, uczniowie, ze względu na odległość nie mogą wrócić na weekend do domów, dlatego działa on nieprzerwanie 24/7 i stanowi ich drugi dom. Razem mieszkają, uczą się i bawią tworzą jedną wielką szkolną rodzinę.

Wyłonienie izolatoriów jest zatem dla nas koniecznością. Chory uczeń nie będzie w stanie wrócić do rodziców, a my tak jak zawsze będziemy sprawować nad nim najlepszą opiekę.

Inwestycja pozwoli nam jeszcze lepiej zadbać o ich zdrowie. Wspierając projekt “Nasz drugi dom, nasz wspólny dom!” dajecie szanse młodym polakom ze wschodu na powrót do kraju przodków, a my dzięki temu będziemy mogli zadbać o ich edukację.

Projekt można wspierać za pośrednictwem portalu zrzutka.pl