„Witamy w domu” to program Fundacji „Dla Polonii” dofinansowany w ramach sprawowania opieki KPRM nad Polonią i Polakami za granicą.
_______________

Listopad jest okresem szczególnej pamięci i modlitwy za zmarłych. Tradycyjnie, jak co roku, nasze Kolegium wybrało się na warszawskie Powązki. Złożyliśmy własnoręcznie wykonane na zajęciach koła artystycznego wiązanki, zapaliliśmy znicze przy grobach poległych bohaterów.

W wyjątkowy sposób wspomnieliśmy losy i ofiarność Alka, Zośki, Rudego – bohaterów “Kamieni na szaniec”, a także Krzysztofa Kamila Baczyńskiego i wielu innych żołnierzy i cywilów, którzy polegli za naszą wolność. Nasze serca zabiły mocniej przy Kwaterze “Ł”, gdzie wielu Niezłomnych jest pochowanych, a wielu z nich nadal nieodnalezionych. Jesienny spacer w zadumie alejkami powązkowskimi jest wyjątkowym czasem. Jest to chwila, by poddać się refleksjom nad życiem, przemijaniem i tymi, których już wśród nas nie ma. Chwila, by zatrzymać się, zwolnić, by zdać sobie ponownie sprawę, co jest najważniejsze, za czym tak naprawdę gonić.