Wiosną nie tylko rozkwitają rośliny, ale cała przyroda budzi się do życia, w tym zwierzęta wychodzą ze swych zimowych legowisk, opuszczają dotychczasowe kryjówki. Rozpoczyna się okres godowy. Jednym słowem, w ZOO panuje wiosenne ożywienie, a jego mieszkańcy korzystają z każdego promyka słońca, żeby wyjść ze swoich nor i dziupli. Wiosna w ZOO to doskonały czas na spacer, zwłaszcza dla miłośników zwierząt. W Warszawskim Ogrodzie Zoologicznym nie mogło zabraknąć i naszych uczniów. To niesamowite miejsce, które prawie od 100 lat wpisuje się nieodmiennie w krajobraz stolicy. Przez te wszystkie lata jego losy ściśle związane były z historią Warszawy. Podczas II wojny światowej dyrektor ZOO wraz z małżonką ukrywali w swoim domu setki Żydów, którym udało się zbiec z getta. Misją warszawskiego ZOO jest współpraca z ogrodami zoologicznymi i instytucjami naukowymi z całego świata, by wspólnie walczyć o przetrwanie ginących gatunków. Warszawskie ZOO współcześnie jest miejscem, gdzie można schronić się przed miejskim zgiełkiem, jest zieloną wyspą w sercu stolicy. To tutaj można podziwiać 500 gatunków stworzeń zamieszkujących naszą planetę. ZOOmaniacy mogą poobcować z dzikimi zwierzętami, które są niemalże na wyciągnięcie ręki, poobserwować życie codzienne zwierząt człekokształtnych, stanąć oko w oko z tarantulą czy brać udział w karmieniu piranii.